Tandarts helpt vluchteling

Het is nog donker wanneer tandarts Wessel Lammers en assistente Olet in de praktijk van Edo Wiebinga tijd vrijmaken om twee mannen, oorlogsvluchtelingen uit Syrië, af te helpen van een kiespijn waar ze al weken aan lijden. De vlucht uit Syrië die onmenselijk zwaar moet zijn geweest, heeft een aanslag gedaan op de algehele gezondheid van deze mannen, en heeft gezondheidsklachten veroorzaakt en vermenigvuldigd.  De vluchtelingen, die voor onbepaalde tijd geplaatst zijn in het detentiecentrum aan de Eikenlaan, wachten op hun procedure. Dit betekent dat ze zeer beperkte zorg en hulp aangeboden krijgen. Zo is er voor deze vluchtelingen, als tandartskosten uitstijgen boven de 250 euro, geen normale dekking.

Een van de vrienden van Arab Hope, een oud tandarts, gaat op zoek. Na een dag heen en weer bellen en zoeken, ontdekt hij dat er toch een potje is voor dit soort bijzondere gevallen. Wat zijn de mannen blij wanneer ze vanochtend eindelijk van hun pijn verlost worden. Hopelijk zijn er binnenkort, in navolging van bovengenoemde tandarts/assistent en tandartspraktijk veel andere tandartsenpraktijken en deskundigen bereid en beschikbaar om tijd vrij te maken voor dit werk, en kunnen ze de weg vinden naar dit fonds!

Naast deze nood op tandheelkundig gebied is er ook een grote nood op het gebied van medische zorg. Een zieke vluchteling, of een vluchteling met ernstige lichamelijke klachten die wacht op zijn procedure, krijgt zeer beperkte medische zorg. Hij moet al in een levensbedreigende situatie verkeren, om doorverwezen te worden.

Scroll Up